Kleding bedrukken, hoe te doen?

Reclame T-shirts maken, hoe gaat dat nou? Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden hiervoor. Natuurlijk kan je ook tassen, jassen en andere voorwerpen van textiel voorzien van een leuke opdruk.

Technieken

Hieronder zullen de verschillende technieken worden besproken die je kunt gebruiken om kleding te bedrukken. Een aantal zijn erg simpel uit te voeren, andere vereisen meer apparatuur of kennis.

Textielstiften

Deze zijn erg makkelijk in gebruik: dop eraf en tekenen en kleuren maar! Na afloop de textiel strijken om de kleuren te fixeren. Leuk voor kinderfeestjes, zeker in combinatie met (plak-)sjablonen. Nadeel is dat soms de kleuren in elkaar overlopen voor het strijken en tijdens het wassen.

Verven

Verreweg is dit de meest snelle methode om kleding een ander uiterlijk te geven. Gebruik de verf volgens de gebruiksaanwijzing, dan krijg je het beste resultaat. Laat de verf goed intrekken en spoel goed na. De stof zal nu anders van kleur worden. Als er eerst stukken stof samengebonden worden dan worden cirkelvormige stukken niet geverfd.

Prints op transferpapier

De afbeelding wordt geprint op speciaal papier, vaak in spiegelbeeld, en daarna door middel van warmte op het textiel overgebracht. Dit kan voor lichte stoffen, maar ook voor donkere stoffen. Voor lichte stoffen is een ander soort transferpapier nodig dan voor de donkere varianten. De handleiding die bij dit papier komt, staat duidelijk aangegeven hoe het verwerkt moet worden en of er in spiegelbeeld geprint moet worden.

Flexfolie

Bedrukken met flexfolie is een mooie methode die een goede kwaliteit geeft, snel klaar is en niet heel moeilijk is. Zeker niet als men de beschikking heeft over een snijplotter, dan kan het ontwerp eenvoudig worden uitgesneden. Dit moet in spiegelbeeld gebeuren, omdat de bovenzijde de lijmlaag is die door de warmtebron zal smelten. De warmtebron kan een strijkijzer zijn, maar beter is het hiervoor een hittepers te gebruiken. Deze heeft een groter oppervlak, waardoor de transfer beter vast komt te zitten.

Flockfolie

Een andere soort folie is de flockfolie, die voelt viltig of fluwelig aan. Is ook lekker zacht en vaak meer flexibel dan flexfolie.
Geeft een nog luxere uitstraling aan het textiel, zeker als het als meerkleurendruk wordt toegepast.

Direct Garment Printing

Met deze techniek wordt de inkt direct op de textiel geprint, zodat er een fraaie afbeelding op het textiel ontstaat. Hiervoor zijn speciale printers beschikbaar. Nadat de print klaar is, moet het textiel eerst goed verwarmd worden met een hittepers of andere warmtebron. De inkt wordt door de warmte gefixeerd in de textielvezels. Het textiel voelt niet hard aan, de inkt wordt opgenomen door de vezels. Bij de bovenstaande technieken wordt een dun laagje op de stof aangebracht. Er is witte inkt beschikbaar, zodat ook geprint kan worden op donkere stoffen, eerst wordt dan wit geprint als onderlaag. Deze techniek is vooral voor bedrijven die geen grote hoeveelheden dezelfde prints maken.

Zeefdruk

Dit is de meest lastige methode, alleen geschikt voor grote aantallen. Dit omdat er voor de verschillende kleuren aparte zeeframen gemaakt moeten worden. Dit kost al flink wat tijd, maar het verdere proces is niet heel tijdrovend. Deze methode is alleen geschikt voor professionele bedrijven.

Voor de hobby wordt vaak een goedkope manier van bedrukken gebruikt, meestal met de spullen die niet al teveel geld kosten. De zeefdruk valt dan af, de overige methodes worden regelmatig gebruikt. Bedrukken met flex en flockfolie wordt veel gebruikt door bedrijven die in relatief kleine oplages kleding bedrukken. De folie kan ook met een mesje gesneden worden, of gewoon met de schaar geknipt. Relatief goedkoop is ook het maken van prints op transferpapier, de kosten daarvan zijn ongeveer een Euro per A4-vel.

Lees verder

© 2012 - 2024 Vier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleding of t-shirts bedrukkenHet kan handig en leuk zijn om kleding te customizen voor een groepsvakantie, promotiemateriaal of een club. Een t-shirt…
Wat kan je maken met behulp van een snijplotter?Soms is het gewoon handig om zelf leuke verpakkingsdoosjes te snijden, of leuke stickers om de boel wat op te fleuren. D…
Je eigen kleding ontwerpenJe eigen kleding ontwerpenWil jij ook je eigen kleding ontwerpen en dragen? Of misschien zelfs wel verkopen en een succesvol een eigen kledingmerk…
Wassen wollen kleding, hoe voorkom je krimp?Wassen wollen kleding, hoe voorkom je krimp?Als de dagen koud zijn, groeit de behoefte naar warme kleding. Wollen kleding voldoet aan die behoefte. Er is een nadeel…

Mandala kleurplaten inkleuren, een reis naar binnenMandala kleurplaten inkleuren, een reis naar binnenMandala kleurplaten zijn het helemaal. We hebben allemaal wel eens gehoord van Mandala's. De een borduurt een Mandala de…
Zandstralen, waarom en hoe?Uitleg over de techniek van het zandstralen, wat je ervoor nodig hebt en wanneer het toegepast kan worden. Kan ook gebru…
Vier (6 artikelen)
Laatste update: 30-09-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.