Fotografisch dipje? Tips om terug op dreef te raken!

Fotografisch dipje? Tips om terug op dreef te raken! Soms vind je overal wel iets om te fotograferen, soms heb je echt een dipje. Geen inspiratie meer, geen zin meer. En toch zijn er heel veel manieren om weer in gang te schieten. Wat dacht je van spelen met kleuren of spelen met patronen? Met structuren of met vormen? Werk eens rond een thema. Wandel de natuur in en kijk eens met een andere blik, vanuit een ander standpunt. Focus op details. Een andere kijk op de wereld om je heen helpt je om weer plezier te krijgen in de fotografie.

Een fotografisch dipje

Soms schiet je zomaar een heel geheugenkaartje vol, en dan plots heb je geen inspiratie meer. Niets lijkt je nog te boeien, alles lijkt je saai en kleurloos. Het lijkt wel of je alles al eens getrokken hebt. Of je moet een portfolio afgeven en de ideeën willen maar niet komen. Geef jezelf een foto-opdracht of sluit je aan bij een fotoclub. Al doende zal je er weer zin in krijgen. Werk eens rond een thema, zoek een aantal mooie patronen op of speciale structuren. Of werk met speciale composities. Werk rond een bepaalde kleur of rond een bepaalde vorm. De mogelijkheden zijn onbeperkt en dankzij de digitale fototoestellen is het heel eenvoudig om te wissen en opnieuw te beginnen wanneer iets niet perfect is.

Werk eens rond een thema

Zoek een thema dat je ligt. Denk bijvoorbeeld aan straatlantaarns, luiken, deuren, bloemen, kinderen, dieren, schelpen, etc. Nu ga je op zoek naar zo veel mogelijk verschillende onderwerpen om een foto van te trekken. Je kan ook van je onderwerp detailfoto's gaan trekken of het onderwerp vanuit verschillende standpunten gaan bekijken. Je krijgt zo heel speciale foto's.

Werk met patronen

Zoek zo veel mogelijk weerkerende patronen. Denk aan de tekening van bepaalde soorten stenen, aan hoe een bepaalde straat is aangelegd, aan ramen in een bepaald huis, aan het breiwerk van je oma, aan bloemperkjes, voren in een pas geploegde akker, een stapeltje boomstammen in het bos, bladeren aan een tak, etc. Tracht met het patroon en de compositie te spelen. Probeer verschillende belichtingen en sluitertijden uit. Neem detailfoto's, speel met verschillende objectieven.

Werk met structuur

Ook structuren zijn erg fotogeniek. Denk aan bepaalde steenvormen, de structuur van zand of aarde, de structuur van sneeuw, van de schil van een stuk fruit, roestvlekken op een oude kruiwagen, etc. Neem close-ups van de korrels en de ijskristallen.

Werk met vormen

Probeer zoveel mogelijk foto's te trekken van dingen met een bepaalde vorm. Cirkels, vierkanten, rechthoeken, driehoeken. Ook in de natuur vind je deze vormen terug. Het leert je alvast op een andere manier naar de dingen te kijken.

Werk met kleuren

Kies een bepaalde kleur en zoek zo veel mogelijk voorwerpen met deze kleur. Voor geel kunnen dit bijvoorbeeld bloemen zijn, bladeren in de herfst, een leuke trui, een citroen, een banaan, een strandbal, etc. Rood kunnen bloemen zijn, een tomaat, een appel, bessen, de zon, etc. Blauw kunnen de lucht zijn, een zetel, schoenen, de zee, etc. Zo kan je maar door gaan en zo veel mogelijk foto's trekken met verschillende kleurschakeringen van één kleur. Ook mooi om een poster of een scrapbookpagina mee te maken. Je kan ook een speels effect zelf creëeren door in een vlak met een bepaalde kleur een accent te leggen in een andere kleur.

Maak zelf stillevens

Zoek eens een aantal zaken bij elkaar die bij elkaar horen. Maak er een stilleven van en tracht er een zo aantrekkelijk mogelijke foto van te maken. Speel met licht en lichtinval. Denk bijvoorbeeld aan fruit of groenten, hobbymateriaal, kinderspeelgoed, naaigerief, etc.

Speciale locaties

Zoek eens een speciale locatie op. Denk aan een verlaten gebouw, een oude fabriek, een watermolen, etc. Ook hier kan je speciale foto's maken, spelen met lichtinval en perspectief. Let ook eens op de structuren van de gebruikte materialen, neem foto's van eventuele graffiti. Neem ook eens een andere persoon mee, die je dan in dit desolate gebouw ergens kan laten poseren. Je kan de persoon zich eventueel laten verkleden als spook of griezel bijvoorbeeld. Of als elf of prinses. Ook heel leuk om met kinderen te doen. Fun verzekerd! Of neem een voorwerp mee zoals bijvoorbeeld een vaas met bloemen in felle kleuren. Zo verbreek je het grauwe van de plaats en leg je een speciaal accent.

Trek er eens op uit

Ga naar een plaats of een stad die je nog niet kent. Trek er met een oplettend oog door en let ook eens op bepaalde details. Vergeet ook niet geregeld omhoog te kijken. Sommige gebouwen hebben heel wat verrassingen in petto op hun dak of mooie gevelversieringen.

Sommige van deze foto's kan je gebruiken om een fotoquiz of een fotozoektocht op te stellen. Of om een collage of poster mee te maken. Of als basis voor een wenskaart.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
10 tips om inspiratie te krijgen bij een writer's block10 tips om inspiratie te krijgen bij een writer's blockWanneer je artikelen of een boek schrijft, gebeurt het wel eens dat je inspiratie op raakt. Het lijkt wel of alles al ee…
Van schilderkunst naar fotografiekunstVan schilderkunst naar fotografiekunstEeuwenlang hebben vele notabelen en meestal rijke lieden zich laten portretteren door kunstschilders. Veel musea hangen…

Bollenvelden fotograferenBollenvelden fotograferenIn de lente komen de bloemen op de bollenvelden weer helemaal tot bloei. Tulpen, hyacinten, narcissen en andere kleurrij…
Fotograferen tijdens het wandelen: hou je ogen open!Fotograferen tijdens het wandelen: hou je ogen open!Veel mensen vinden het leuk om tijdens een wandeling of een uitstap foto's te trekken. Of foto's maken in de vrije natuu…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-05-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.