Fotografie: tips bij het maken van foto's

Fotograferen lijkt eenvoudig maar er komen veel wetenschappen bij kijken. Om tot goede resultaten te komen kan het verstandig zijn om een cursus fotografie te nemen om zo de ins en outs van het fotograferen onder de knie te krijgen.

Verschillende vormen van fotograferen

Er zijn verschillende vormen van fotograferen. Zo komt bij de ene vorm andere technieken en tips kijken als bij de andere vorm. Om de juiste fotografie cursus te kiezen is het belangrijk van te voren na te gaan voor welke vorm fotografie je meer wilt leren.
Hieronder volgen een aantal vormen van fotograferen:
  • Portretfotografie
  • Landschappen fotograferen
  • Stilleven en statief
  • Natuur fotografie in de vorm van bijvoorbeeld volgens spotten
  • Spotten van vliegtuigen of boten

Eventuele uitgebreidere cursussen kunnen zijn:
  • Foto bewerking
  • Foto effecten
  • Afdrukken van foto's
Het is belangrijk alvorens een cursus aan te gaan, eerst goed aan te geven of na te gaan waar je meer over wilt leren zodat de cursus precies bij je wensen aansluit.

Foto's op de PC bewerken

Wanneer er eenmaal digitale foto's zijn geschoten worden deze via een kabeltje of memory stick naar de PC verzonden. Op de PC kunnen de foto's bewerkt worden. Dit kan voor particulier, huis, tuin en keuken gebruik met standaard gratis programma's die soms al in windows zitten inbegrepen. Wanneer de foto's professioneler bewerkt moeten worden is het goed om een fotoshop programma van bijvoorbeeld Adobe of Paint Shop Pro te kopen. Met dit soort programma's zijn er een scala van effecten aan de foto's te toe voegen.

Positie van de zon

Bij het maken van digitale foto's is het over het algemeen handig om rekening te houden met de positie van de zon. Zorg bij het maken van een foto dat de zon achter je staat zodat de persoon of het object waar je een foto van maakt mooi uitgelicht is. Wanneer je dit niet doet en je hebt niet de juiste camera zullen de foto's naderhand vrijwel niet te zien zijn door de felle stralen van de zon. Bij een hobby is zo'n leerschool als deze niet zo heel erg echter bij een speciale gelegenheid zoals bijvoorbeeld een bruiloft of iets dergelijks zijn deze gelegenheden niet meer terug te draaien en erg zonde wanneer er zo'n fout wordt gemaakt.

Object of persoon midden in de foto

Zorg altijd dat je bij het maken van een foto zorgt dat het object of de persoon midden in je vizier staat van je fototoestel. Het staat bij het bekijken van een foto achteraf erg stom als een deel van een persoon mist op de foto of wanneer de persoon of object niet in het midden staat stoort dat met betrekking tot hetgeen waar het om gaat op de foto.

Effecten bij stand van camera

Het kan leuk zijn om bij het fotograferen leuke effecten toe te voegen. Bij een portretfoto bijvoorbeeld of foto van een persoon kan deze van bovenaf of onderaf genomen worden. Deze manier van fotograferen wordt vaak voor reclame doeleinden gebruikt maar soms ook voor hobby doeleinden. Wanneer de foto vanaf onderaf is genomen kijkt iemand die de foto ziet, sneller tegen iemand op als het om reclame gaat en lijkt iemand groter dan dat hij daadwerkelijk is. Wanneer de foto vanaf bovenaf is genomen is dit effect net andersom.

Voordelen van het gebruik van een statief

Bij het nemen van foto's van een afstand kan het zijn dat bijvoorbeeld bij een hoge resolutie en hoge zoom het beeld steeds meer gaat trillen en het moeilijker wordt de foto scherp te nemen. De meeste foto toestellen gaan alvorens ze de foto schieten eerst automatisch scherp stellen alvorens de foto word geschoten. Het kan in deze dingen handig zijn, met name van het spotten van objecten, een goed statief te kopen. De aansluiting van de fotocamera op het statief is altijd universeel. Bij het kopen van een statief moet je op letten dat de verstelbare hoogte en breedte handig is in te stellen als het gaat om zwaarte en soepelheid. De nieuwste en mooiste statieven van tegenwoordig zijn van carbon, deze wegen bijna niets en zijn enorm sterk van materiaal. Deze statieven zijn eenvoudig mee te nemen in een tas bij bijvoorbeeld het maken van natuur foto's.

Foto's maken door een telelens

Bij het maken van foto's via een telelens is het belangrijk dat de pupil in de telelens grotendeels overeenkomt met de pupil in de foto camera. De pupil is het kleine witte rondje wat je ziet in de telelens of lens van je foto camera. In de meeste gevallen zal een kleine camera die niet al te duur is met een goede resolutie van ongeveer 2500 pixels in de breedte volstaan om het maken van foto's door telelens succesvol te laten verlopen. Het is verder normaal dat wanneer er met de camera niet ingezoomd word het eerste gedeelde zonder zoom zwarte randen in de foto te zien zijn of een klein rondje waardoor het beeld te zien is wat normaal door de telelens gezien word. Dit is in principe met elke camera zo en zal alleen maar verergeren wanneer er een telelens gebruikt word die groter vergroot. De grens om normaal en mooie foto's te maken door een telelens ligt ongeveer bij een lens die 60x vergroot van de telelens. Wanneer je een telelens hebt die 75x vergroot is het bijna niet meer te doen om daar nog mooie foto's mee te maken. Om het rondje te voorkomen op het beeld van je fotocamera is het verstandig om de foto camera iets in te zoomen zodat het rondje in de lens vanzelf verschijnt. Op deze manier sluit de pupil precies aan bij de pupil van de telelens en kunnen er prachtige foto's gemaakt worden. Om trillen tegen te gaan is het verstandig om de telelens op een statief te plaatsen met daartussen een speciaal tussenstuk waarop de camera bevestigd kan worden en als het ware voor het kijkgat van de telelens afgesteld kan worden. Verder is het verstandig bij het maken van een foto de foto met een timer in te schakelen zodat er automatisch een foto word gemaakt na bijvoorbeeld 2, 5 of 10 seconde. In deze tijd kan je bij een perfecte spot/ plaatje de telelens en camera loslaten waardoor het geheel trilvrij word en op deze manier de perfecte foto geschoten kan worden. Zet verder altijd bij het maken van foto's door een telelens de flitser uit.
© 2010 - 2024 Knowledge4all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Portretfotografie: wat leer je op cursus?Portret- en modelfotografie is een geliefd genre van veel amateurfotografen. Niets is zo leuk als je partner, kind of go…
Cursus digitale fotografieIn dit artikel worden de inhoud en voor- en nadelen van een workshop of cursus digitale fotografie volgen besproken. Ond…
Wet Plate Collodion fotografie en Wet Plate camera'sWet Plate Collodion fotografie en Wet Plate camera'sWet Plate fotografie of voluit genaamd Wet Plate Collodion fotografie, is een ouderwetse vorm van fotografie, die na het…

Met Photoshop leren werken, tips en tricksMet Photoshop leren werken, tips en tricksPhotoshop is een zeer uitgebreid programma om foto’s te bewerken en om afbeeldingen te creëren. Als Photoshop nieuw voor…
3D fotograferen een leuke hobby3D fotograferen een leuke hobby3D fotograferen is een interessante en mooie hobby waarbij u prachtige diepte foto’s zelf kunt maken. Vroeger, voor het…
Knowledge4all (41 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.