Tips voor digitale fotografie: Kleuren

Sinds de digitale fotografie opgekomen is, heeft iedereen zich wel een digitale camera aangeschaft. Hoewel zwart/wit fotografie nog steeds gebruikt wordt en soms prachtige effecten geeft, is het belangrijk kleur te begrijpen. Als men weet wat kleur is en hoe de digitale camera dit gebruikt, kan men de mooiste foto's nemen.

Wat is kleur

De mens neemt kleur waar als een spectrum wanneer een elektromagnetische straling het oog bereikt. Kleur is eigenlijk de manier waarop licht door een voorwerp weerkaatst wordt. Zonder licht is er geen kleur. De elektromagnetische straling kan in zowel golflengte als kleur verschillend zijn. Het daglicht dat wij waarnemen is in feite een mengeling van verschillende golflengtes. Bij ander licht, zoals kunstlicht of licht van een kaars wordt ook een kleur anders weergegeven.

Zie ook Kleurenartikel om te begrijpen welk effect kleuren hebben en welke gevoelens ze oproepen.

Kleur en een digitale camera

De digitale camera heeft een beeldsensor die op ongeveer dezelfde manier werkt als het menselijk oog. Het systeem dat gebruikt wordt om kleur met een digitale camera weer te geven wordt het additieve kleurensysteem genoemd. Het is zo dat de beeldsensor de primaire kleuren (rood, blauw en groen) kan registreren en daaruit het volledige beeld vormen. De naam komt daaruit voort omdat bij optelling van deze drie primaire kleuren, wit bekomen wordt.

De afzonderlijke beeldpunten in de beeldsensor zijn gevoelig voor de lichtintensiteit en kunnen daaruit afleiden wat de intensiteit van het kleur is. Dit wordt weergegeven in het histogram van de foto. Elk beeldpunt kan slechts één kleur waarnemen en daarbij 256 variaties in lichtintensiteit. De beeldsensor is opgebouwd uit een regelmatig patroon van beeldpunten waardoor uit deze primaire kleuren een volledig gekleurd beeld kan worden opgebouwd. Voor de foto wordt opgeslagen worden ook een aantal automatische correcties uitgevoerd en wordt de witbalans juist gezet. Daarna wordt de foto definitief op de geheugenkaart opgeslagen.

Filters

Het gebruik van filters heeft een echte opgang gemaakt in de jaren 80. Tegenwoordig gaat men er meer gematigd mee om en wordt het gebruik van filters meer toegepast waar het echt natuurlijk en verbeterend is. Men kan natuurlijk experimenteren met filters om een ongewoon en verrassend effect te krijgen.

Skylight of UV filter.

Een skylight of UV filter kan standaard gebruikt worden en wordt vaak gebruikt als permanente filter om de lens te beschermen. Deze reduceren de blauwe waas die op een foto kan voorkomen op bijvoorbeeld het strand of in de bergen.

Opwarmfilters en softfocus filters

Deze filters maken de foto warmer en zachter. Ze zijn populair bij landschapfotografie en nog meer bij portretfotografie. Bij gebruik van deze filters voor een portret, zal men meteen een meer romantische uitstraling van het portret krijgen.

Polarisatie filters

Een polarisatiefilter zorgt ervoor dat kleuren verzadigder geregistreerd worden, de lucht wordt blauwer en de reflectie van glanzende oppervlaktes wordt minder. Ze zijn daarom goed om te gebruiken in zeer zonnige omstandigheden.

Kleur en witbalans

Kleur wordt, bij de digitale camera, op een witpunt gebaseerd. Dit witpunt wordt berekend op het moment dat men de foto neemt. Omdat soorten licht invloed hebben op de berekening van dit witpunt, en dus daaruitvolgend de kleur, kan men de witbalans op de camera instellen.

Indien men de camera op autofocus instelt, dan berekent deze zelf een goede witbalans. Hoewel deze meestal zeer accuraat berekend wordt, is het zo dat bij bijvoorbeeld een bewolkte omgeving, de foto een blauwe waas kan krijgen.

Indien men de camera als Incandescent gaat instellen, kan men betere opnames binnen maken, zonder flits. Het past automatisch de witbalans aan voor onderwerpen die door een gloeilamp belicht worden. Gloeilampen geven een geel en warm licht dat meer naar wit wordt omgezet door deze instelling. Ook de instelling Tungsten kan men hiervoor gebruiken maar dit heeft nog een sterker effect.

De modus Fluorescent doet hetzelfde voor fotografie bij TL-licht. Vaak geven verschillende TL-lampen ook een andere kleur en hiervoor zal men ook meestal verschillende modi hebben op de camera.

De witbalans kan u bij de betere fototoestellen ook handmatig instellen. Daarvoor kan men het witpunt zelf instellen door een vel papier of een witte kaart als referentiepunt te gebruiken.

Lees verder

© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Digitale fotografie voor- en nadelenDigitale fotografie voor- en nadelenHet principe van digitale fotografie is eigenlijk hetzelfde als van de traditionele fotografie. Er is een lens nodig waa…
De zoektocht naar een nieuwe digitale cameraDe zoektocht naar een nieuwe digitale cameraJe staat op het punt om een nieuwe digitale camera aan te schaffen. Tot voor kort had je altijd een compact camera. Een…
De juiste witbalans kiezenDe juiste witbalans kiezenJe herkent het misschien wel; je bent op vakantie en je ziet een prachtig onderwerp waar je een foto van wil maken. Je g…

Fotograferen: experimenteer en varieerFotograferen: experimenteer en varieerTegenwoordig kan iedereen fotograferen. Vrijwel elke telefoon heeft een camera. De foto's zijn in no time geüpload in de…
Voorkom problemen bij het aanleveren van drukwerkSteeds meer mensen kunnen omgaan met foto bewerkingssoftware. Ontwerpen is tegenwoordig niet meer puur zakelijk maar wor…
Gringo (77 artikelen)
Laatste update: 08-07-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.