Tips voor starters met fotografie: Informatie op internet

Tips voor starters met fotografie: Informatie op internet Starten met fotografie en het maken van mooie foto’s begint met lezen over dit onderwerp en illustraties van beroepsfotografen bekijken. Bijwonen van lezingen en/of workshops is ook een goede manier om veel over fotografie te weten te komen. Een onuitputtelijke bron van informatie, ook over fotografie en al haar mogelijkheden, is het internet. Schrijven over het vinden van informatie op het internet is je op glad ijs begeven. Er is daar zo veel informatie te vinden, dat geldt ook voor fotografie en alles wat daarmee samenhangt, dat schrijven over vinden van informatie op het internet nooit compleet zal zijn. Enkele internetsites in de Nederlandse taal zijn zeer informatief en vragen bijzondere aandacht voor wat betreft de inhoud over fotografie, alles wat je daarvan moet weten en wat je er na het fotograferen mee kunt doen.

Digitale fotografietips

Een Nederlandstalige internetsite die zeker het raadplegen waard is, is digitalefotografietips.nl een internetsite met uitgebreide onderwerpen en zeer veel tips. Een groot aantal uiteenlopende artikelen over digitaal fotograferen is door de auteur(s) van deze internetsite gedurende een groot aantal jaren geschreven en gratis ter beschikking gesteld. Deze site is geschikt voor beginners en voor gevorderden in de fotografie.

Inhoud van de internetsite:

  • Een basiscursus fotografie. Veel mogelijkheden van camera’s worden hier aangereikt. Zij beogen dat de lezers hiervan hun camera-instrument goed leren kennen.
  • Tips uit de praktijk. Onderdeel van de site met praktische tips en ideeën over fotografie op zijn breedst. Wil men over een bepaalde soort fotografie snel iets weten en niet eerste lang in boeken gaan zitten bladeren om iets te vinden, dan is het raadplegen van dit deel van de site een aanrader.
  • Nabewerking. Deel van deze site waar uitgebreid beschreven is wat nog meer met foto’s gedaan kan worden, nadat deze gemaakt zijn. Organiseren, bewerken en presentatie van de fotoverzameling, die zich in de loop der jaren flink uitbreidt, komt hier aan de orde.
  • Apparatuur. Aankooptips over camera’s en lenzen, nieuw of gebruikt worden hier behandeld. Reviews van gebruikers van apparatuur komen hier ook aan de orde. Interessant om te lezen wat anderen van een bepaalde camera of lens vinden.
  • Korte tips, altijd handig. Kort geschreven artikelen en over apparatuur, boekbesprekingen, verschillende composities, fotografie tijdens evenementen, gebruik van filters en hulpmiddelen, diverse instellingen en te bereiken effecten, verschillende landschappen, portretfotografie, nabewerking en organiseren van foto’s o.a. met Lightroom, etc. etc.

Kortom digitale fotografietips (digitalefotografietips.nl) is een internetsite boordevol waardevolle tips over fotografie en alles wat daarmee te maken heeft.

Vink Academy

Ook de Nederlandstalige internetsite Vink Academy is zeker een bezoek door de fotograaf waard. Deze zeer interessante site is van Laura Vink die uitgebreid, op een zeer plezierige en laagdrempelige manier over haar favoriete hobby fotografie schrijft. Laura schrijft op haar site dat ze hiermee wil informeren, inspireren, innoveren en te helpen bij het ontwikkelen van de fotografische vaardigheden. Haar voorkeur gaat uit naar het fotograferen van landschappen, natuur en op reis waar haar liefde voor het fotograferen begonnen is. Maar ook kinder- en gezinsfotografie op locatie heeft ze gefotografeerd en komen aan de orde.

Ondanks dat zij geen (vak)fotografie-opleiding heeft gevolgd is het vele oefenen en de kritische blik op haar eigen werk haar grootste leermeester geweest. Zij heeft o.a. een prachtig reisboek over fotografie geschreven waar ze op haar site al een inkijkje in geeft. Op haar site biedt zij ook een aantal cursussen over fotografie aan die u bij haar, weliswaar tegen betaling, kunt volgen.

In haar blog, ook op haar site, treft u aan:
  • Fotografietips. Leerzame en inspirerende tips om betere foto's te maken.
  • Fotografie-inspiratie. Niet alleen informatie maar ook inspiratie, een groot aantal berichten en onderwerpen over fotografie.
  • Een fotochallenge. Hier worden iedere maand fotografen uitgedaagd met de camera op stap te gaan en passende foto's te maken bij een thema of onderwerp. De mooist ingestuurde foto's krijgen een plekje in Laura's 'Hall of Fame'.
  • Fotografie-weetjes. Leuke, grappige, en interessante wist-je-datonderwerpen over fotografie en fotografen. Eigen feiten en weetjes kunnen hier ook gedeeld worden.
  • Vink Academy Nieuws. Een aantal van haar geschreven boeken worden hier besproken.

Gratis extra’s

Zeer waardevol op haar site zijn de fotografie-tools (gereedschappen) die zij gratis aanbiedt en welke een handig hulpmiddel zijn bij het fotograferen. Om regelmatig aan deze website herinnerd te worden is een gratis abonnement op haar gratis nieuwsbrief mogelijk. Zodra er nieuwe fotografietips online gekomen zijn worden haar abonnees in de nieuwsbrief hierover geïnformeerd. Haar laatste tips mist men daardoor dus nooit.

Inschrijven op de nieuwsbrief kent nog een extra verrassing, u ontvangt drie gratis waardevolle e-books. Ook in de nieuwsbrieven zitten soms links waarmee u extra e-books gratis kunt downloaden. Op de wat langere duur wordt zo een e-bookbibliotheek over fotografie door u opgebouwd.

Sites van camerafabrikanten

Bekende camerafabrikanten hebben ook meer of minder uitgebreide internetsites met fotografietips en bieden daar eveneens handige hulpprogramma's aan. Als service voor de klanten van hun merk zijn deze internetsites vrij toegankelijk, maar ook niet-klanten kunnen hun internetsites raadplegen. De basisprincipes van fotografie, ondanks de verschillen in diverse producten van verschillende fabrikanten, zijn echter gelijk. Fabrikant A. geeft het knopje op zijn camera soms een bepaalde naam, die op de camera van fabrikant B. soms net iets ander heet. Maar de functies van die knoppen of de menumogelijkheden zijn vaak (vrijwel) hetzelfde. Met enige basiskennis van de functies van camera’s, die vaak al is opgedaan met het lezen over fotografie, kunnen ook bezitters van andere cameramerken op die internetsites nuttige informatie vinden. Veruit de meeste informatie op de internetsites van fabrikanten wordt gratis ter beschikking gesteld.

EOS Zine

Een bekend cameramerk die de serie EOS voert heeft daarover een eigen internetsite. Ook dit is een Nederlandstalige site, te weten: EOS Zine. De site bespreekt uiteraard de EOS-camera’s en alles wat daarmee samenhangt, fotografie, licht, kleur, mogelijkheden, lenzen, filters, het is bijna niet te bedenken of u vindt er informatie over. Uiteraard is er nieuws te vinden over de diverse producten van het type EOS. Reviews over producten vindt u er eveneens terug. Handig bij de overweging om een bepaalde camera of lens (al dan niet gebruikt) van dit merk aan te schaffen.

In de Classroom worden zaken besproken zoals:
  • belichting, scherpte, kleur en compositie,
  • fotolenzen,
  • diverse workshops,
  • software en beeldbewerking zoals met Adobe (r) Lightroom,
  • een aantal videolessen.

In de fototips zijn tien tips per onderwerp te vinden over o.a:
  • macrofotografie,
  • portretfotografie,
  • landschapsfotografie,
  • fotografie van concerten, het maken van selfies.

en nog veel meer.

Verder op deze internetsite

Om inspiratie op te doen wordt in het onderdeel 'Locaties' aan een aantal unieke fotogenieke plaatsen in binnen- en buitenland aandacht besteed. In de blogs vindt u de ervaringen van vijf fotografen terug en is er voor gasten ook een mogelijkheid een blog aan te maken. Diensten op deze internetsite besteed aandacht aan het ontwikkelen van RAW foto’s en over boekwinkels. Juist dit deel van deze site is interessant voor de bezitters van andere type en merken camera’s als van de fabrikant van de EOS-camera’s. In het archief van deze internetsite zijn te vinden: e-magazines, specials, polls en een totaaloverzicht van deze site.

Bijna wekelijks worden artikelen aan deze internetsite toegevoegd en mede daardoor is het een zeer waardevolle site om af en toe te raadplegen.

Veel andere sites op dit gebied of van bepaalde camerafabrikanten zijn op het internet terug te vinden. De één geeft meer informatie als de ander, maar ook lezingen en workshops worden tegen interessante tarieven door de diverse fabrikanten soms aangeboden.

Fotografiesites

Goed om te raadplegen zijn internetsites waar fotografen hun zelfgemaakte foto’s kunnen publiceren en waar anderen hun commentaar of tips op kunnen geven. De gegeven beoordelingen zijn bijzonder leerzaam voor beginnende fotografen. Men leert er met en van elkaar. Door de kritische blik van medefotografen en hun reacties op foto's leren fotografen op welke kleine details men moet letten voor het maken van geslaagde of ‘foutloze’ foto’s. Een opsomming van slechts twee internetsites: www.zoom.nl of www.flickr.com.

Soms zijn foto’s op deze sites aangemerkt als beschermd en niet vrij van rechten. Daarentegen zijn veel foto’s daar ook vrijgegeven. Afbeeldingen die vrij zijn van rechten zijn te vinden op de internetsites van: Wikipedia, Flickr, Pixabay, morgueFile, Openclipart of Pexels. Worden foto’s gezocht die bij een bepaald onderwerp horen, maar die zelf niet gemaakt konden worden, dan mogen de vrijgegeven foto’s van genoemde internetsites gratis gebruikt worden.

Portfolio’s

Tot slot worden foto’s van, min of meer, bekende fotografen ook op hun persoonlijke internetsites gepubliceerd. Als de namen van die fotografen bekend zijn, dan is het vaak heel interessant dit soort portfolio’s te raadplegen en ook weer te leren van hun professionele kijk op fotografie. Vast dat ook daar weer goede ideeën opgedaan worden.
© 2016 - 2024 Pilotb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Tegenwoordig beschikken veel digitale camera's over zowel optische zoom als digitale zoom. Wat is optische en wat is dig…
Gorillapod SLR Zoom: reviewVeel fotografen met een digitale spiegelreflexcamera gebruiken een statief voor bepaalde opnames waarbij een wat langere…
Fotografietips voor een stedentripFotografietips voor een stedentripJe gaat een stedentrip maken of je bent van plan om een stedentrip te gaan maken. Dan neem je natuurlijk je fotocamera m…
Tips voor starters met fotografie: Lezingen en workshopsTips voor starters met fotografie: Lezingen en workshopsWanneer men start met fotograferen is het lezen van boeken een goede voorbereiding om snel mooie foto’s te maken. Naast…
Bronnen en referenties
  • http://www.digitalefotografietips.nl dd. 13-9-2016.
  • http://www.vinkacademy.nl dd. 14-9-2016.
  • http://www.eoszine.nl dd. 14-9-2016.
Pilotb (10 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.