Tips voor starters met fotografie: aanschaf van een camera

Tips voor starters met fotografie: aanschaf van een camera Fotograferen is leuk en u wilt er meer over weten. Een andere camera aanschaffen is een overweging en mooiere foto's gaan maken is een wens. Voordat tot aanschaf van een camera wordt overgegaan is het van belang er meer over weten om de juiste keuze te maken. Hoe wordt de keuze voor een camera gemaakt, op welke aspecten moet worden gelet, waar worden camera's aangeboden, hoe kunnen verschillende camera's vergeleken worden en waar vindt u goede informatie om geen "kat in de zak" te kopen? Een belangrijk overweging is ook de prijs die voor de aankoop moet worden betaald. Te veel betalen voor iets wat niet gebruikt wordt kan alleen worden voorkomen bij de aanschaf. Voordelig een camera aanschaffen willen we allemaal wel. U moet wel weten waar u die voordelige aanbiedingen kunt vinden.

Apparatuur: Waarmee beginnen?

Beginners met fotograferen starten vaak met een compacte camera of zij fotograferen met hun smartphone. De generatie smartphones anno 2020 heeft al lenzen ingebouwd van redelijk goede kwaliteit. Fotograferen met de smartphone of tablet kent, wanneer u steeds creatiever wilt fotograferen dan wat vakantiekiekjes, snel zijn beperkingen. De aanschaf van een camera, na fotograferen met een smartphone of tablet, kan lastig zijn door het grote aanbod.

Compacte camera’s

Compacte camera’s zijn soms redelijk goedkoop. Ook daarbij komen uitschieters in hoge prijzen voor. Huismerken van grote supermarkten bieden tegen scherpe prijzen soms heel goede camera’s aan. Compactcamera‘s zijn klein en ze kunnen makkelijk overal mee naartoe worden genomen in borst- of broekzak. De ingebouwde lenzen zijn net iets beter dan de lenzen in smartphones of tablets. En, heel opmerkelijk, juist deze compactcamera’s zijn zeer geschikt voor dichtbij- of macrofotografie.

Ondanks de vele mogelijkheden die deze compacte camera’s al bieden kennen ook deze camera's hun grenzen. Een belangrijke beperking, zo blijkt uit de praktijk, is de levensduur. Doordat deze kleine camera’s overal mee naar toegenomen kunnen worden hebben deze apparaten een zwaar leven. Niet zelden komt het voor dat deze camera’s al kort na de garantieperiode defect raken. Wanneer een beroep op garantie gedaan wordt dan is het lastig te bewijzen dat een ontstaan defect niet aan u zelf te wijten is. Heel vervelend om na ca. een jaar te merken dat een kleine camera het niet meer doet en deze het financieel niet meer waard is om te laten repareren. Zonde toch? Het kopen van een meer degelijke camera, ook als beginnend fotograaf, kan daardoor een goed argument zijn. Verrassend genoeg, deze wat meer degelijke camera's zijn niet altijd veel duurder dan sommige compactcamera’s.

Digitale systeem- of spiegelreflexcamera

Is de overweging gemaakt om van de smartphone, tablet of compactcamera over te stappen naar een meer degelijke camera dan moet de keuze gemaakt worden tussen een systeem- of spiegelreflexcamera.

Systeemcamera’s
Systeemcamera's zijn het soort camera’s die zich tussen de compacte en de spiegelreflexcamera’s bevinden. Deze camera's zijn voorzien van uitstekende vast ingebouwde lenzen die soms, net als bij zoomlenzen van spiegelreflexcamera’s, enorme mogelijkheden hebben voor het dichterbij halen van onderwerpen die veraf liggen. Zoomen heet dat in 'cameraland'. Let er altijd op dat bij camera's die enorm kunnen inzoomen, er zijn systeemcamera's die dit met een factor 40 of meer kunnen, zo'n camera voorzien is van beeldstabilisatie. Bij het ontbreken van hiervan is de kans groot dat objecten, die sterk ingezoomd zijn, een sterk bewogen beeld als resultaat geven. Bij de huidige generatie camera's is beeldstabilisatie meestal standaard ingebouwd.

Veel systeemcamera’s kunnen tegenwoordig ook filmopnames maken. Denk er wel aan dat het fotocamera’s zijn en daardoor niet kunnen wedijveren met speciaal daarvoor ontworpen digitale filmcamera’s. Desondanks kunnen er leuke korte filmpjes mee gemaakt worden.

Ook zijn er systeemcamera’s verkrijgbaar waarbij de lenzen te verwisselen zijn. Dit soort camera’s bevinden zich wel in het duurdere segment. Wanneer deze keuze gemaakt wordt dan is aanschaf van een spiegelreflexcamera zeer zeker te overwegen. Camera's die, in veel gevallen, nog meer mogelijkheden bieden.

Spiegelreflexcamera's
Wanneer besloten is om op een spiegelreflexcamera over te stappen, onder andere door de mogelijkheid om lenzen te kunnen verwisselen, dan is een vrijwel oneindige keuze in mogelijkheden aangeboord:
  • Standaardlenzen van redelijke kwaliteit kennen al aardig wat mogelijkheden, dit zijn lenzen die als kit (camera met één of meer lenzen in de doos) vaak tegen zeer scherpe prijzen aangeschaft kunnen worden.
  • Lenzen met een vaste brandpuntafstand, die van zeer hoge kwaliteit zijn.
  • Groothoeklenzen, om meer in de breedte van de camera te fotograferen, er zijn zelfs groothoeklenzen die bijna achter de camera "kijken".
  • Zoomlenzen, u ziet ze soms die grote "toeters" vóór op een camera, zijn lenzen die grote, soms zeer grote afstanden dichterbij kunnen halen.
  • Heel speciale lenzen zijn er voor dichtbij- of macrofotografie, ook binnen deze groep lenzen is weer een keuze te maken.
  • Lenzen met speciale effecten zijn, om heel speciale foto's met verrassende resultaten te maken, gewoon leuk om erbij te hebben.

Al dit soort lenzen kunnen op een spiegelreflexcamera gemonteerd worden. Ze kennen hun eigen mogelijkheden en toepassingen. Op die lenzen passen weer allerlei filters die ook hun eigen specifieke eigenschappen hebben. Meer dan keuze genoeg in accessoires en noodzakelijke toebehoren voor lenzen en camera's. De vele instelmogelijkheden, vaak ook al aanwezig op systeemcamera’s, maken nog meer opties mogelijk. Mogelijkheden te over.

Als beginner duizelt het u in het begin? Wanneer fotografie u echter werkelijk aanspreekt en u een uitdaging niet uit de weg gaat, dan is de aanschaf van een spiegelreflexcamera waarschijnlijk de beste keus voor u. Digitale spiegelreflexcamera’s worden ook wel SLR-camera’s genoemd, wat staat voor Single Lens Reflex.

Modellen en prijzen van camera’s

Prijzen en kwaliteit

De prijs van een camera is niet uitsluitend bepalend voor het succes van een foto. Dit is een basiswetenschap van de fotografie. Zelfs met compactcamera’s of met smartphones kunnen, creatief gezien, heel aardige foto’s gemaakt worden. Maar het meest belangrijk is, het is in de fotowereld een bekende kreet: de beste foto’s worden gemaakt door de persoon achter de camera. Juist daarom is achtergrondkennis van het fotograferen zo belangrijk. Wat wel vaak waar is: hoe duurder de camera, hoe meer mogelijkheden. Maar of al die mogelijkheden de eerste tijd door de startende fotograaf gebruikt zullen worden daar mag in het begin zeker een vraagteken bij gezet worden.

Systeemcamera’s
Systeemcamera’s zijn in verschillende prijsklassen te koop: goedkoop, duurder, zeer duur. Prijzen van systeemcamera’s kunnen soms wedijveren met hun grotere broers de spiegelreflexcamera’s. Jaar in, jaar uit komen er van de bekende merken nieuwe modellen uit, met nog meer mogelijkheden, nog meer effecten, nog groter zoombereik en, net weer iets hogere prijzen. Maar het is echt niet zo dat het “vorige” model van een camera, dat bij het introduceren van nieuwe modellen camera’s nog te koop is, plotseling een slechte camera geworden is. Niet zelden komt het voor dat, wanneer een nieuw model in een camera-range goed en wel is geïntroduceerd, het vorige model voor minder dan de helft van de prijs “in de aanbieding” te koop is. Zulke financiële voordelen zijn regelmatig te behalen. Sla de aanbiedingsfolders of de internetsites van de grote camerawinkels er eens op na. De conclusie zal zijn dat camera’s van een vorige generatie plotseling voor zeer aantrekkelijke prijzen aangeschaft kunnen worden.

Spiegelreflexcamera’s
Als beginnend maar geïnteresseerd fotograaf is besloten een spiegelreflexcamera aan te schaffen, daarbij moet ook een prijsoverweging gemaakt worden. Voor de gevraagde prijzen geldt bij spiegelreflexcamera's precies hetzelfde als bij de systeemcamera’s. Maar er ligt een valkuil waar u niet in moet trappen. Een potentiële koper kan zich lelijk verkijken op de aanschafprijs van een spiegelreflexcamera. Bij dit type camera’s zijn er toestellen te koop voor beginnende fotografen, voor meer gevorderde fotografen en voor beroepsfotografen. Iedere soort camera heeft zijn eigen oplopende prijskaartje. Natuurlijk probeert een goede verkoper een camera te verkopen met zeer veel mogelijkheden, bij voorkeur tegen een zo hoog mogelijke prijs. Wees daarop bedacht. Bedenk dat een prachtige aanbieding die gedaan wordt, met enorm veel mogelijkheden, misschien wel een camera is die meer geschikt is voor een meer gevorderde fotograaf. Het prijskaartje is daarvoor een redelijke indicatie. Bij het onvoorbereid een spiegelreflexcamera kopen is het niet ondenkbaar dat de koper enkele uren later met een camera en een set lenzen thuis komt, een fors bedrag armer is, en dan een camera gekocht heeft met zo veel mogelijkheden, waar hij nog lang niet aan toe is.

Niet te duur beginnen

Wees niet bang om als beginnen te kiezen voor de wat goedkopere spiegelreflexcamera. Het hoeft niet meteen duizend euro of meer te kosten. Is het kopen van een wat goedkopere spiegelreflexcamera’s, een instapmodel, zo verkeerd? Natuurlijk niet. Instapmodellen zijn vaak in massa geproduceerd en daardoor al een stuk goedkoper. Voor starters zijn het kwalitatief prima camera's. Samengestelde kits van camera’s inclusief één of twee instaplenzen zijn in grote elektronica-warenhuizen, soms uitlopende modellen, voor aantrekkelijke prijzen te koop. Let wel op de kleine verschillen. Zo zijn camerasets van hetzelfde type soms te koop met slechts enkele tientjes verschil. Maar dat verschil zit natuurlijk niet alleen de prijs. Let dan goed op de bijgeleverde lens of lenzen, of de camera/lens wel of geen beeldstabilisatie heeft etc. Dan kan slechts enkele tientjes meer betalen wel een belangrijk verschil opleveren in wat uiteindelijk aangeschaft wordt.

Jarenlang kan een beginnend fotograaf met een dergelijk model goed fotograferen. Jarenlang kunnen deze fotografen erover doen om wat accessoires zoals extra lenzen, filters, etc. bij hun camera aan te schaffen. De fotograaf kan jarenlang ervaring opdoen. Pas wanneer na heel wat jaren de instapcamera niet meer voldoet, koop dan pas die meer hoogwaardige body (alleen de camera, zonder lenzen) van hetzelfde merk als de verwisselbare lenzen die inmiddels al in het bezit zijn. Die passen daar gewoon op. Daarvoor hoeven dan weer geen extra kosten voor gemaakt te worden.

Duurdere camera's of lenzen hoeven niet altijd nieuw te zijn

Camerabody's kunt u natuurlijk nieuw aanschaffen. Voor de meer geavanceerdere camerabody’s wordt doorgaans een stevige nieuwprijs betaald. Het is goed om te overwegen eens te kijken in de vitrine van een grote fotozaak met gebruikte fotoapparatuur. Prijstechnisch kan dat interessant zijn. Vaak zijn deze camerabody's of lenzen helemaal nagekeken door de fotozaak en krijgt de klant garantie op een dergelijke tweedehands lens of body. De klant kan soms ook een inruilprijs voor de huidige apparatuur krijgen, hetgeen de aanschaf nog iets voordeliger maakt.

Camerabody’s zijn voor aantrekkelijke prijzen ook te vinden op tweedehands internetsites. De belangrijkste spelregel hier luidt: "als de aanbieding te mooi is om waar te zijn, koop dan niet". Wilt u toch kopen, weet in dat geval dan heel goed waarop gelet moet worden om geen “kat in de zak” te kopen. Zoiets hoeft niet, maar ga bij dergelijke aankopen goed voorbereid op pad.

De keuze van een goede camera hangt dus van veel meer af als alleen van de prijs. Daarom is het goed vooraf gedegen kennis te hebben over wat de verschillende camera’s kunnen, wat de mogelijkheden en wat de voor- en nadelen er van zijn. Dit is een persoonlijke keuze en voor iedereen anders.

Waar u verder op moet letten bij de aanschaf: gebruikersgemak

Gebruikersgemak van een camera is een belangrijke afweging bij de aankoop. Veel plezier kunt u beleven aan een spiegelreflexcamera. Deze camera’s zijn, inclusief in de loop van de tijd aangeschafte losse lenzen en accessoires, voor bepaalde doeleinden soms te zwaar om mee te nemen. Bijvoorbeeld, bij het maken van een stedenreis waar u samen met een gids een stad bekijkt, is het meenemen van een dergelijke camera niet altijd even handig. Wilt u iets moois fotograferen en moet u uw camera uitgebreid instellen dan is de kans groot dat de groep waarmee u op stap bent al drie straten verderop is voordat de foto gemaakt is. Dat werkt niet. In die situatie is het veel handiger om een makkelijke en snel instelbare systeem- of compactcamera bij de hand te hebben. Daarmee kunnen snel en kwalitatief goede foto’s gemaakt worden. Tegelijkertijd kan de groep goed gevolgd worden. Er zijn voldoende situaties voor te stellen waar datgene wat gefotografeerd moet worden, betrekkelijk snel voorbij gaat en er maar één kans is dit vast te leggen. Een in de aanbieding aangeschafte systeemcamera naast de verzameling van spiegelreflexcamera en lenzen etc. kan een goede aanvulling op uw fotoapparatuur zijn.

De kennis die is opgedaan met het veelvuldig fotograferen met de spiegelreflexcamera is heel goed toe te passen bij het fotograferen met een systeemcamera. Want de regel: de man of vrouw achter de camera zorgt voor de mooiste foto's, bestaat nog steeds. Bevallen de foto’s, gemaakt met de systeemcamera onder omstandigheden waarin er weinig tijd was niet, maak dan de overweging om met de spiegelreflexcamera op een later tijdstip nog een keer terug te gaan om met meer tijd de door u gewenste objecten nogmaals vast te leggen met de meer geavanceerde camera. Weliswaar wat later, maar de fotograaf die er die moeite in steekt komt dan precies met die foto’s thuis zoals hij/zij ze in gedachten had.

Camera’s met veel mogelijkheden en meer informatie

Iemand die een systeemcamera of spiegelreflexcamera bekijkt schrikt op het eerste gezicht misschien van alle aanduidingen op de instelwieltjes, bij de vele knoppen en de menu-mogelijkheden die dergelijke camera’s bieden. Natuurlijk is de betekenis van al deze knoppen, instellingen en symbolen terug te vinden in de bijgeleverde of via internet binnen te halen uitgebreide handleidingen. Welke fotograaf worstelt altijd die handleidingen helemaal door? Wanneer dat al gebeurt dan weet de lezer hiervan weliswaar wáár die functies allemaal voor dienen, maar nog niet wát hij/zij er allemaal mee kan. De technische en creatieve mogelijkheden blijken overdadig te zijn.

Belangrijk dus om u goed in een groot aantal zaken goed te verdiepen voordat tot de aanschaf van een camera wordt overgegaan. Een zeer uitgebreide koophulp voor de camera die precies bij u past vindt u op de internetsite van Tweakers.net. Koop met behulp van al deze tips de camera welke precies bij u past, waaraan u jarenlang plezier kunt beleven en waar u niet te veel voor betaalt.
© 2016 - 2024 Pilotb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De systeemcameraFotografie lijkt tegenwoordig steeds populairder te worden als hobby. Veel mensen stappen dan ook over van een simpele c…
De sensors van Canon spiegelreflex- en systeemcamera'sDe sensors van Canon spiegelreflex- en systeemcamera'sDe digitale spiegelreflex- en systeemcamera’s van Canon beschikken over verschillende sensors met verschillende afmeting…
Aanschaf digitale camera: waar let u op?Aanschaf digitale camera: waar let u op?Er zijn veel verschillende digitale camera's te koop. Natuurlijk wilt u er een die goede foto's maakt. Niet alleen het a…
De zoektocht naar een nieuwe digitale cameraDe zoektocht naar een nieuwe digitale cameraJe staat op het punt om een nieuwe digitale camera aan te schaffen. Tot voor kort had je altijd een compact camera. Een…

Tips voor starters met fotografie: Lezen is een goed beginTips voor starters met fotografie: Lezen is een goed beginWanneer een dure camera met veel mogelijkheden is aangeschaft willen we daarmee het liefst zo mooi mogelijke foto's make…
Wildlife fotografie: dichterbij dieren komenWildlife fotografie: dichterbij dieren komenDieren hebben veel sterkere zintuigen dan mensen. Vooral op geur, beweging en geluid zijn ze zeer alert. Zelfs een klein…
Pilotb (10 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.