Maak betere foto’s met 8 praktische tips

Fotograferen is een fantastische hobby waar duizenden mensen plezier aan beleven. Maar hoe komt het toch dat de één met een verouderde camera mooie resultaten krijgt en een ander met de nieuwste apparatuur nog steeds matige kwaliteit aflevert? Het is natuurlijk een kwestie van talent, maar ook van de juiste kennis. We zetten een aantal praktische tips voor je op een rij.

Bepaal als eerste het onderwerp van de foto

Het klinkt heel eenvoudig, maar eigenlijk is dit de belangrijkste tip. Wat voor effect wil je precies bereiken met je foto? Dat bepaalt wat je in beeld gaat nemen. Wil je een mooi portret maken, zorg dan voor zo min mogelijk storende omgevingsfactoren. Wil je een komische situatie vastleggen, kies dan het juiste moment. Wil je chaos in het verkeer fotograferen, zet er dan zoveel mogelijk elementen tegelijk op.

Maak je foto’s in het RAW-bestandsformaat

Foto’s worden standaard in JPG-formaat gemaakt. Dat is makkelijk bij het verwerken en voorvertonen, maar je verliest wel een deel van je beeldinformatie. Alle spiegelreflexcamera’s bieden de mogelijkheid om in RAW te fotograferen zodat veel meer gegevens bewaard blijven. Als je zo'n foto oproept in Adobe Photoshop dan kan je met een paar schuifjes al toveren met de foto. Een overbelichte lucht krijgt zo weer een mooie wolkenpartij. Een donkere voorgrond krijgt opeens weer meer tekening. Bij Nikon camera’s spreken we trouwens niet van RAW, maar van NEF-formaat.

Zorg voor een goede compositie

Compositie van een foto moet je ‘aanvoelen’, maar het goede nieuws is dat je dat aanvoelen wel kan leren. Dat kan je doen door veel naar andere foto’s te kijken én door bepaalde compositieregels toe te passen. Probeer eens iets anders uit, bijvoorbeeld door het beeld van de foto zowel horizontaal als verticaal in drieën te verdelen. Plaats het hoofdonderwerp op één van de vier kruispunten. Het levert meteen een aantrekkelijker beeld op dan altijd maar weer het onderwerp precies in het midden.

Maak gebruik van scherptediepte

Door een gedeelte van de foto onscherp te maken krijgt het scherpe gedeelte natuurlijk meer aandacht. Je bereikt dit door je diafragma open te zetten, bijvoorbeeld op stand F5.6 te draaien. Wat ook meewerkt is om in te zoomen (als je een zoomlens hebt), dat versterkt het effect.

Zet iets op de voorgrond

Door een element op de voorgrond te plaatsen krijgt je foto diepte. Fotografeer door de struiken heen naar je hoofdonderwerp. Of fotografeer een groenteboer terwijl je met je camera tussen de broccoli ligt! Geef je creativiteit de vrije loop. Het levert in ieder geval een verrassend beeld op.

Gebruik een invulflits bij buitenopnamen

Veel mensen komen niet op het idee om buiten te flitsen. Toch maakt dat je foto’s vaak een stuk beter, zeker als je op een zonnige dag met tegenlicht te maken hebt. Een zorgvuldig toegepaste invulflits maakt je onderwerp los van de achtergrond en geeft je foto een heel aparte sfeer. Experimenteer er maar mee, het geeft verrassende effecten.

Gebruik binnen zo weinig mogelijk de flitser

Flitsen bij binnenopnamen slaat de foto vaak ‘dood’. Beter is om te proberen het weinige natuurlijke licht te vangen door een langere sluitertijd te gebruiken en door de ISO-waarde op te hogen. Niet te hoog, want bij ISO 1600 krijg je weer teveel ruis als bijeffect.

Kies voor een rustige achtergrond

Draai het eens om en let eens niet op je onderwerp, maar op de achtergrond. Door die zo rustig mogelijk te houden gaat de aandacht vanzelf naar je onderwerp. Vraag iemand even een stapje opzij te doen tot hij nét voor een egale muur staat. Of ga je nog verder en creëer je eigen studio-omgeving?

Belangrijk blijft altijd om het plezier te houden in het fotograferen. Zoals bij alles: als je het leuk blijft vinden gaan de resultaten vanzelf vooruit. Veel succes met experimenteren!
© 2015 - 2024 Finton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 fotografie tips10 fotografie tips10 fotografie tips voor iedereen en elke camera. Hier lees je een aantal eenvoudige manieren om betere foto's te maken.…
Het verschil tussen goedkope en dure camera’sHet verschil tussen goedkope en dure camera’sVraag je je ook wel eens af waarom de ene camera voor 700 euro te koop is en de andere voor nog geen 100 euro? Maakt het…

Beginnen met analoge fotografieBeginnen met analoge fotografieJe hebt het gevoel dat je in de digitale fotografie wat mist; een stukje ervaring, handwerk, gevoel. Misschien mis je de…
Selfie maken op afstand: Selfie Click en Selfie StickSelfie maken op afstand: Selfie Click en Selfie StickIedereen weet inmiddels wat een selfie is, maar soms is het nog niet zo eenvoudig om een leuke selfie te maken. Zeker ni…
Bronnen en referenties
  • Alle foto's zijn door de auteur gemaakt.
Finton (2 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.