Kinderfeestje: fotospeurtocht en zelf pannenkoeken bakken

Een geslaagd kinderfeestje valt of staat met een goede organisatie. De trend is momenteel om het buiten de deur te vieren, in de bios of een speelparadijs met afsluitend een Happy Meal bij de McDonalds. Ouders die het echter een uitdaging vinden om zelf weer eens een kinderpartijtje te organiseren en/of een goedkoop kinderfeestje wensen is een fotospeurtocht met als afsluiting het zelf bakken van pannenkoeken een goed alternatief, geschikt voor zowel jongens als meisjes van 6 tot 10 jaar.

De opzet van het feestje

De opzet van dit verjaardagspartijtje bestaat uit twee onderdelen. Na de gebruikelijke ontvangst van de kinderen met taart en het uitpakken van de meegebracht cadeautjes gaat de groep compleet op pad met minimaal een begeleider. Aan de hand van een aantal a4'tjes waarop op eenvoudige wijze op foto's de te lopen route wordt aangegeven wordt een rondwandeling gemaakt. Onderweg krijgt de groep een aantal vragen en opdrachten. Indien gewenst kun je op een geschikt locatie ergens onderweg met de hele groep pauze kunnen houden en aldaar een ijsje eten.

Fotospeurtocht met speurtocht naar zilverstukken

Deze activiteiten zijn geschikt voor zowel een jongens- als een meisjesfeestje, en zullen het meest aanslaan bij de belevingssfeer van kinderen van 6 tot 10 jaar.

Voorbereiding

De fotospeurtocht kun je kort voor het kinderfeestje op een eenvoudige manier samenstellen. Trek de jarige de feestkleding aan die hij of zij ook draagt op het verjaardagsfeestje. Bepaal van te voren de route die afgelegd moet worden, te starten bij de (voor-)deur van uw huis en voert door de eigen bekende buurt, bijvoorbeeld langs de school op, de sportclub, het winkelcentrum, zo'n 3 km is goed te doen voor deze leeftijdscategorie. Fotografeer telkens de jarige terwijl hij naar links en rechts wijst. Zorg dat op de achtergrond duidelijke herkenningspunten staan zoals gebouwen, straatnaamborden of herkenbare winkels. Telkens als er van richting veranderd wordt dient dit middels een foto duidelijk te worden. Plak de foto's onder elkaar in een Word-bestand en zet er verduidelijkende teksten bij: linksaf, rechtsaf, en verlevendig het met grappige teksten en smileys. Deel deze routebeschrijving aan het begin van de speurtocht aan enkele kinderen uit.

Maak, uitgaande van een groep van 7 kinderen zo'n 80 zilverstukken.

Doel van de fotospeurtocht: verzamel zoveel mogelijk zilverstukken

Behalve het zoeken naar de weg is er ook een andere opdracht: verzamel per persoon zoveel mogelijk "zilverstukken" (eenvoudig te maken door suikerklontjes o.i.d. met aluminiumpapier te omhullen) Op voorhand gaat iedereen op stap met alvast een zilverstuk in een speciaal zakje om de overige onderweg verzamelde zilverstukken in te doen.

Mogelijke opdrachten voor onderweg

  • Speel voor ieder persoonlijk een potje balletje-balletje: zet drie bekertjes op een plankje en doe onder één bekertje, goed zichtbaar voor het kind, een zilverstuk. Wissel nu pijlsnel de bekers om en om. Het bewuste kind aangeven waar hij denkt dat het zilverstuk ligt.
  • Graag een "schat" ergens op de route in de grond. (een plastic doosje met voor iedereen één zilverstuk, omdat de buit gedeeld moet worden en wat lekkers te snoepen voor onderweg )
  • Vul 12 boterhamzakjes elk met een (scrabble-)letter en een zilverstuk. Die 12 letters vormen samen het woord "Pannenkoek". Verstop die zakjes ergens op een grasveld of een pleintje en laat iedereen zoeken. De letter moet worden ingeleverd, het zilverstuk mag de vinder houden voor zijn verzameling. Vervolgens kan er gepuzzeld worden met de letters. Dat levert dus het woord op dat verband heeft met hetgeen naderhand gegeten wordt.
  • Woont er een kennis op de route? Vraag of je daar in huis of de garage zilverstukken mag verstoppen. Kinderen vinden het leuk dat ze zo maar bij iemand binnen mogen lopen.

Voorbeelden van vragen voor onderweg

  • Hoeveel punten heeft de favoriete (voetbal-)club in de eredivisie op dat moment?
  • In welk jaar is de kerk/school/bioscoop gebouwd waar je voor staat?
  • Hoe oud zijn de jarige en zijn broertje(s) en zus(jes) samen?
  • Hoeveel weegt de vader/moeder?
  • Wat kost een pak meel voor de pannenkoeken?
  • Hoe oud is Minister-president Rutte?
  • Enz.

  • Tip 1. breng diversiteit aan in de vragen, zodat iedereen een kans maakt op een goed antwoord. (sportvragen, wat betekent een bepaald moeilijk woord, een rekenvraag, een culturele vraag)
  • Tip 2. zorg vooral voor vragen waarop een geschat antwoord gegeven kan worden, degene die er het dichtste bijzit kun je dan belonen met een zilverstuk
  • Tip 3. noteer op een lijstje de namen van de kinderen en schrijf daarachter hun antwoord, om misverstanden te voorkomen

En dan: zelf pannenkoeken bakken!

Zet iedereen thuis aan de eettafel, met daarop voldoende tafelbakplaten en/of een gourmetstel. Maak van te voren voldoende pannenkoekenbeslag. Schep op de bakplaten kleine hoeveelheden beslag en laat de kinderen deze vervolgens zelf bakken. Zet op tafel hartige garnering (jam, stroop) maar ook salami, ontbijtspek, plakjes appel en geraspte kaas om de pannenkoeken aan te kleden. Een grote schaal spekkies maakt het af, al dan niet verwarmd en gesmolten op de bakplaat.

Tips voor een geslaagd kinderfeestje

  • Op een kinderfeestje ontstaat een groepsproces, vergelijkbaar met de schoolklas of de sportclub. Vertel als organiserende ouder duidelijk wat de plannen zijn en de verwachtingen die je hebt van de kinderen. Leg uit wat de activiteit inhoudt en laat je niet ontmoedigen door kreten als "saai" en "dat hebben we laatst ook al gedaan". U zult merken dat al doende ieder op zijn eigen manier enthousiast wordt. Dit lijkt streng, maar de kinderen zijn het uiteindelijk gewend: op school of op de club staat er ook een juf, meester of leider voor de groep die aangeeft wat er gebeuren moet. Onthoudt: de activiteit is niet het doel, maar het middel om met een groep kinderen een gezellige middag/avond samen door te brengen.
  • Leg al voor het feestje enkele geschikte dvd's klaar, zowel enkele korte als een wat langere film. Bedenk of de meeste kinderen dit zal aanspreken, dus de aandacht kan vasthouden. Handige noodopvang als kinderen heel snel met eten klaar zijn of "geen honger hebben" en de anderen nog wel een hele periode aan tafel willen blijven zitten.
  • Indien in de groep één of meer kinderen aanwezig zijn die verlegen of terughoudend zijn, of "minder goed liggen" bij de andere uitgenodigde gasten is het verstandig om aan hen ongemerkt wat extra aandacht te schenken. Geef ze taken in handen zoals het zoeken van de route, zodat ze zichzelf zelfverzekerder gaan voelen.
  • Maak het feestje niet te lang. Drie en een half uur is over het algemeen lang genoeg, verdwijnt de spanningsboog en moet er weer echt gespeeld worden. Vergelijk het met een ochtend of een middag op school.
  • Zijn er oudere broers of zussen aanwezig: schakel ze in als vermaakteam en laat ze de kinderen onderweg de opdrachten uitleggen of begeleiden. De gasten kennen de oudere broers of zussen van de jarige vaak wel van het schoolplein en kijken tegen hun op. Voordeel is tevens dat andere kinderen uit het gezin ook betrokken zijn bij het feestje.
© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroGoedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroAls een kind jarig is dan moet er een feestje gegeven worden. Je zoon of dochter verdient immers een uniek kinderfeestje…
Kinderfeestjes en laag budgetKinderfeestjes en laag budgetDoor de financiële crisis komen er steeds meer gezinnen in de problemen. Vaak merken ouders met kinderen dat er niet ste…
Kinderfeestjes, binnen en buitenshuisEr is er een jarig hoera hoera, dat kun je wel zien......Het is toch een feest als je kindje jarig is. Een spannende dag…
Originele kinderfeestjesOriginele kinderfeestjesTja, zijn ze nog wel origineel te krijgen, de kinderfeestjes? Er is al zoveel en zoveel bedacht, dat het steeds moeilijk…

Met kinderen kerstversiering makenWord jij ook wel eens nerveus als bezig bent met de kerstboom te versieren. Al die fragiele kerstballen die door een kle…
Een filmscript schrijvenEen filmscript schrijvenHeb je een verhaal dat je wilt laten verfilmen? In dit artikel lees je hoe je een verhaal omzet in een script/scenario:…
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 13-04-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.